czwartek, 10 listopada 2011

eve's kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Składniki


piersi z kurczaka - 450g
młoda cebulka poszatkowana - łyżka stołowa
duża marchew - pokrojona na dość cienkie plastry
duża zielona papryka - pokrojona pobierznie
duża cebula - pokrojona w dosyć cienkie piórka
pół łyżeczki poszatkowanego imbiru
pół łyżeczki poszatkowanego czosnku
olej - 5 łyżek stołowych

marynata:


jasny sos sojowy (light soy sauce)
szczypta białego pieprzu
łyżka stołowa octu ryżowego
pół łyżeczki soli
odrobina oleju

sos:


osiem łyżek stołowych octu ryżowego
dwie łyżeczki jasnego sosu sojowego
cztery łyżki stołowe cukru (ja używam brązowego)
sześć łyżek stołowych ketchup'u (ja uzywam tych bardziej podobnych do przyprawy niż do przecieru pomidorowego ponieważ nie znosze pomidorów.

Podane proporcje ilościowe są dla 4 - 5 osób i oczywiście można je indywidualnie modyfikować.



Przygotowanie

piersi z kurczaka pokroić na sześciany o długości boku 2 - 3 cm. W misce wymieszać składniki marynaty po czym dodać skrojonego kurczaka i wymieszanego w marynacie odstawić na 20 -30 min. do rondelka włozyć składniki sosu i mieszając na średnim ogniu roztopić dodany cukier nastepnie odstawić. na średnio rogrzaną patelnię dodać 3 łyżki stołowe oleju nastepnie dodać kurczaka i usmażyć go kolejno odstawić. w głębokiej patelni rozgrzać pozosyałe dwie łyzki oleju i dodać czasnek oraz imbir, smażyć aż wydobywać się bedzie intensywny ich zapach. Dodać warzywa (cebulę, paprykę, marchew) i smażyć przez kilka minut tak by cebula się zeszkliła. do warzyw uprzednio ugotowanego kurczaka i podsmażać przez 2 minuty, nastepnie dodać wcześniej przygotowany sos i mieszając pozostawić na ogniu przez kolejne 2 minuty. Podawać posypując odrobinę cebulką z ryżem lub chrupkami krewetkowymi. Polecam wszystkim fanom azjatyckich potraw oraz tym lubiącm słodko - kwaśne smaki. Niestety nieodzwonym elementem dania jest sos sojowy i ocet ryżowy bez których danie nie bedzie miało orientalnego charakteru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz