poniedziałek, 28 listopada 2011

Pyszne ciasto drożdżowe z lodówki

Składniki

CIASTO:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki oleju
5 jajek
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
można dodać połowki śliwek posypanych cukrem

KRUSZONKA:
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła ( miękkie lub roztopione w rondelku)
10 dag kokosu
1 cukier waniliowy



Przygotowanie

Wykonanie ciasta:
Do naczynia rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier waniliowy, olej, roztrzepane jajka z mlekiem, przesiane dwie szklanki maki, przykryc ściereczką i wstawić do lodówki nan noc. Następnego dnia wymieszać drewnianą łyzką i dodac kolejne dwie szkamki mąki, wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Poukładać połówki śliwek (przekrojoną częścią do góry).

Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki włozyć do naczynia i dobrze wyrobić.

Na ciasto i sliwki pokruszyc posypkę. Wstawić do zimnego pieklarnika. Piec około 40-50 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz