środa, 2 listopada 2011

Paszteciki Irenki

Składniki

Ciasto : 1 kg maki pszennej
             1 margaryna
             5 dkg drozdzy
             szczypta cukru
             1 cale jajko do ciasta
             1 cale jajko do smarowania wierzchu
             sol do smaku
             kwasna smietana

Farsz :  ja wykorzystuje mieso wygotowane np w rosole, ale mozna samemu ugotowac, zmielic, podsmazyc cebulke na zloto dodac zmielone miesko i razem podsmazyc.
Ugotowac srednia glowke kapusty, wygniesc nadmiar wody, posiekac, podsmazyc cebulke na zloto, dodac posiekana kapuste usmazyc.
Polaczyc z usmazonym miesem, doprawic sola i pieprzem.

Te paszteciki mozna robic z dowolnym farszem, mozna z samym miesem, z sama kapusta, ja przewaznie mieszam miesko z kapusta.





Przygotowanie

Wykonanie :  drozdze posypac cukrem, zalac odrobina cieplego mleka lub wody, pozostawic do wyrosniecia.
Nastepnie zarobic ciasto ze smietana ile ciasto zabierze-raczej sporo, wyrobic. Ciasto rozwalkowac na grubosc okolo 5 mm ( troche grubiej jak na pierogi), nakladac farsz


i formowac paszteciki





gotowe paszteciki smarowac rozbeltanym jajkiem, posypac kminkiem, piec w temperaturze 180 stopni, czas pieczenia mniej wiecej 30-35 minut.



ja pieke te paszteciki na wieksze imprezy, goscie zawsze sie nimi zajadaja. Pieke je dzien wczesniej a potem odgrzewam w piekarniku.
Polecam i zycze smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz