Składniki
Ciasto : 1 kg maki pszennej
1 margaryna
5 dkg drozdzy
szczypta cukru
1 cale jajko do ciasta
1 cale jajko do smarowania wierzchu
sol do smaku
kwasna smietana
Farsz : ja wykorzystuje mieso wygotowane np w rosole, ale mozna samemu ugotowac, zmielic, podsmazyc cebulke na zloto dodac zmielone miesko i razem podsmazyc.
Ugotowac srednia glowke kapusty, wygniesc nadmiar wody, posiekac, podsmazyc cebulke na zloto, dodac posiekana kapuste usmazyc.
Polaczyc z usmazonym miesem, doprawic sola i pieprzem.
Te paszteciki mozna robic z dowolnym farszem, mozna z samym miesem, z sama kapusta, ja przewaznie mieszam miesko z kapusta.
Przygotowanie
Wykonanie : drozdze posypac cukrem, zalac odrobina cieplego mleka lub wody, pozostawic do wyrosniecia.
Nastepnie zarobic ciasto ze smietana ile ciasto zabierze-raczej sporo, wyrobic. Ciasto rozwalkowac na grubosc okolo 5 mm ( troche grubiej jak na pierogi), nakladac farsz
i formowac paszteciki
gotowe paszteciki smarowac rozbeltanym jajkiem, posypac kminkiem, piec w temperaturze 180 stopni, czas pieczenia mniej wiecej 30-35 minut.
ja pieke te paszteciki na wieksze imprezy, goscie zawsze sie nimi zajadaja. Pieke je dzien wczesniej a potem odgrzewam w piekarniku.
Polecam i zycze smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz