sobota, 26 listopada 2011

Spaghetti w pikantnym sosie

Składniki

40 dkg makaronu spaghetti
10 dkg wyłuskanych pestek z dyni
4 średnie pomidory
150 ml oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
5 dkg tartego parmezanu (lub innego ostrego)
2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Nasiona dyni drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki wymieszać z utartym żółtym serem. Dodać oliwę. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Spaghetti wymieszać z pomidorami i sosem. Posokić i popieprzyć do smaku. Podawać bardzo gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz