środa, 9 listopada 2011

zupa chowder z wędzonego łupacza i kukurydzy

Składniki

2 łyżki oliwy
1 siekana cebula
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
600ml bulionu rybnego
300 ml mleka
150ml kremówki
25dkg kukurydzy z puszki
45 dkg wędzonego łupacza albo dorsza, bez ości i skóry, może być łosoś, ale wędzony pstrąg czy makrela też się nada (można kupić odfiletowane kawałki w opakowaniach próżniowych, nadają się idealnie)
siekana pietruszka i szczypior



Przygotowanie

konia z rzędem temu, kto porwie się na zrobienie tej zupy. przepis dziwaczny, wykradłam mojemu angielskiemu przyjacielowi po tym, jak ją dla mnie ugotował. jest naprawdę pyszna i zamierzam ją zrobić w domu, choć gdybym ją po prostu tutaj zobaczyła, w życiu bym się nie skusiła :P

rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulkę ok 5 min, dodać ziemniaki, smażyć jeszcze minutę
wlać bulion, gotować ok 12-15 min aż ziemniaki zmiękną, wyjąć cedzakiem połowę ziemniaków
dodać mleka i zblendować na gładki krem
dodać śmietanki, zagotować, wrzucić kukurydzę,
2 min póżniej wrzucić pokrojoną w kostkę rybę i odłożone wczesniej ziemniaki, podgotować kolejne 3-4 minuty
posypać zieleniną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
podawać ze świeżym pieczywem
tutaj wersja z łupaczem. nie wiem czemu, ale wędzony łupacz jest z wierzchu żółty . w uk bez problemu można kupić rybne kostki bulionowe np knorra, ale w polskich warunkach można użyć bulionu np warzywnego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz