wtorek, 18 października 2011

Zupa z cukinii z makaronem

Składniki

4 łyżki oleju słonecznikowego lub z oliwek 
2 średnie cebule,drobno osiekane
1,5l bulionu z kury(może być z kostki)
90dag cukinii lub ogórka
115g małego makaronu do zup
sok z cytryny
sól pieprz
2 łyżki świeżej posiekanej natki z pietruszki
kwaśna śmietana do smaku




Przygotowanie

Rozgrzać olej w dużym garnku i dodać cebulę. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut aż jest bardzo miękka,ale nie zarumieniona,mieszając od czasu do czasu.
  Dodać bulion doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie zetrzeć cukinie na tartce i dodać do wrzącego bulionu razem z makaronem. Zmniejszyć ogień i gotować przez mastępne 15 minut,aż makaron będzie miękki.Doprawić do smakusokiem z cytryny,solą i pieprzem.
Dodać natkę pietruszki i śmietanę.
   Smacznego,mam nadzieję że będzie to miłym urozmaiceniem.Smakuje prawie jak zupa ogórkowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz