sobota, 29 października 2011

ciasto chałwowe z bezami

Składniki

Upiec biszkopt z 4 jaj+2 łyżki kakao



20 dag bezy
30 dag chałwy sezamowo-waniliowej
1 budyń waniliowy
1 kostka masła śmietankowego
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki spirytusu



Przygotowanie

Budyń ugotować w/g przepisu.Masło utrzeć mikserem,dodać ostudzony budyń i spirytus,podzielić na dwie części.Do I części dodać pokruszoną chałwę,do II części stopioną na parze i ostudzoną jedną czekoladę.

Z obu mas odłożyć po 2 łyżki.

Biszkopt przekroić na pół.Spód posmarować masą chałwową,na to układamy bezy,na bezy masa czekoladowa,przykryć drugą częścią biszkoptu.Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu,posypać 0,5 tabliczki tartej czekolady.

Wstawić do lodówki-SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz