sobota, 22 października 2011

Kotlety ziemniaczne z mięsem

Składniki

3/4 kg ziemniaków,
około 25 dag mięsa duszonego, pieczonego lub gotowanego,
1 cebula,
2 jaja,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżka mąki,
tarta bułka do obtaczania,
tłuszcz do smażenia,
sól,
pieprz.



Przygotowanie

Mięso pokroić na kawałki, dodać pokrojoną i podsmażoną cebulę. Ziemniaki ugotować i ostudzić. Mięso z ziemniakami przepuścić przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać sól, pieprz, jaja, mąkę i dobrze wymieszać. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotlety podawać z sosem grzybowym, pomidorowym, musztardowym i z surówką z warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz