niedziela, 16 października 2011

Tort malaga

Składniki

5 jajek
150 g cukru
150 g mielonych orzechow
100 g startej czekolady
3 lyzki maki
1/2 malego opakowania proszku do pieczenia
500 ml kremowki
3 lyzki rumu
1 duza puszka owocow egzotycznych

polewa czekoladowa



Przygotowanie

1. Jajka ubijac przez 8 minut, dodac cukier i wymieszac do uzyskania kremowej konsystencji. Szybko dodac make, orzechy, proszek do pieczenia i czekolade.
Piec w 180 °C przez ok. 35-40 minut. Piec w tortownicy.

2. Po upieczeniu ostudzic, zostawiajac 1,5 cm spodu i 1 cm brzegu wyjac srodek ciasta (tak jak przy kopcu kreta). Ciasto po wyjeciu srodka powinno przypominac miske. Nie moze byc spod ani bok za cienki byc, bo nie utrzymaja masy.
Wyjety srodek rozkruszyc i odstawic na bok.

3. Kremowki ubic na sztywno, dodac rum, owoce i kruszonke. Nalozyc krem na spod, ukladajac go na ksztalt kopuly. Polac polewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz