wtorek, 11 października 2011

Muffinki jasne z czekoladą i bananami

Składniki

Składniki na 12-14 muffinek:


2 szklanki mąki pszennej


2/3 szklanki cukru


szklanka mleka


łyżeczka proszku do pieczenia


100g margaryny


tabliczka czekolady mlecznej lub białej


2 banany


kilka kropli aromatu śmietankowego lub waniliowego


duże jajko



Przygotowanie

Przygotowujemy wszystkie składniki. Rozpuszczamy margarynę w rondelku i odstawiamy, aby ostygła. Szykujemy dwie miski. W jednej łączymy składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia), a w drugiej składniki mokre (mleko, margarynę, jajko). Następnie mieszamy składniki suche z mokrymi i dokładnie mieszamy. Teraz kroimy czekoladę: każda kostka na 4 kawałeczki. Banany obieramy i kroimy na kawałki. Czekoladę i banany przekładamy do miski, dolewamy kilka kropelek aromatu i lekko mieszamy. Ciasto wykładamy do foremek (nie więcej niż 2/3 foremki), dajemy na blachę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza - dajemy na pieczenie z góry (jeżeli są inne funkcje) - wtedy muffinkom nie spalą się spody. Smacznego!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz