sobota, 29 października 2011

Chleb żytnio-pełnoziarnisty bez zakwasu.

Składniki

            


 


Na 1 chleb pieczony w keksówce o wymiarach 24x12 cm:


 


*3 szklanki mąki żytniej typ 720


*2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej


*1/3 kostki świeżych drożdży


*1 i 3/4 szklanki ciepłej wody


*1 łyżeczka soli


 


                      


 


Na dużą keksówkę (40x14 cm) stosuję następujące proporcje:


5 szklanek mąki żytniej


3 szklanki mąki pełnoziarnistej


1/2 kostki świeżych drożdży


2 i 3/4 szklanki ciepłej wody


2 łyżeczki soli.





Przygotowanie

Do miski wsypujemy obie mąki i łyżeczkę soli.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy do mąki,wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się elastyczne jak plastelina.Zajmuje mi to jakieś 5 minut choć we wszystkich mądrych książkach piszą,aby ciasto na chleb wyrabiać nawet i 20 minut.Ja w przypadku tego chleba nie widzę takiej potrzeby.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

                       ciasto przed wyrośnięciemciasto po wyrośnięciu

 

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski,chwilke wyrabiamy i uformowane wkładamy do keksówki wcześniej wysmarowanej oliwą, boki ciasta ugniatając palcami do środka aby po ponownym jego wyrośnięciu w keksówce nie zrobił nam się ''daszek'' nad foremką.

  ciasto uformowane w keksówce

Teraz keksówke przykrytą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Po tym czasie keksówkę z wyrośniętym ciastem na chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy 70-75 minut w 190 stopniach .Chleb z keksówki wyjmujemy gdy ostygnie,wtedy wyjdzie z niej bez żadnych problemów.

  chleb po upieczeniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz