niedziela, 30 października 2011

Śnieżynka Kiki

Składniki

Biszkopt z kakao:
6 jajek
10 dkg cukru
16 dkg mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA:
4 żółtka
15 dkg cukru
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka 200g masła
PIANKA:
4 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego (może być troszkę więcej-trzeba wypróbować)
+ czekolada gorzka (do posypania)



Przygotowanie

Z podanych składników pieczemy biszkopt, ewentualnie każdy może upiec z własnego sprawdzonegp przepisu. Ja robię biszkopt na prostokoątnej blaszce o wym. 24 x 36 lub troszę mniejszej.



Odlać 1/2 szklanki mleka a pozostałe zagotować z cukrem. Żółtka, mąkę i pozostawione mleko wymieszać razem i wlać do zagotowanego mleka z cukrem. Ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć masło i dalej ucierając dodawać stopnowo wystudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.



Czas na piankę. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Naczynie z pianą wstawić do garnka z gotującą się wodą i dalej ubijać aż piana będzie gorąca. Wystudzić i wyłożyć na masę.

Całość posypać startą na drobnej tarce gorzką czekoladą.

Ciasto jest bardzo smaczne i b. ładnie się prezentuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz