sobota, 8 października 2011

cukiniowa zapiekanka na ostro

Składniki

makaron najlepiej typu świderkicukiniapieczarki (sos pieczarkowy bądź grzybowy)masłoser żółtyser typu fetagrubo zmielony pieprz lub gotowa panierka z pieprzemNie podaję dokładnej ilości składników gdyż z reguły robię wszystko na oko. Ilość uzależniam od wielkości naczynia żaroodpornego i wkładam tam wszystkiego tyle byle by było jak najwięcej



Przygotowanie

Makaron ugotować al dente.
Cukinię pokroić w cieniusieńkie krążki, obtoczyć w jajku, bułce i grubo zmielonym pieprzu. Posolić (ja zawsze dodaję sporo soli do cukini bo ona pochłania całą sól), i podsmażyć lekko do zarumieniena.
Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć w rondelku. Dla bardziej zapracowanych wystarczy ugotować zwykły sos pieczarkowy czy grzybowy z torebki. Smakuje mi chyba jeszcze lepiej...
Makaron przełożyć do brytfanki, lub jakiegokolwiek naczynia żaroodpornego, roztopić masło i polać nim makaron.
Polać sosem pieczarkowym makaron i pokruszyć drobniuteńko fetę. Krążki z cukinii poukładać na makaronie i przykryć wszystko żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku aż ser się zacznie topić.

Jeżeli chcemy podgrzać w piekarniku zapiekankę, wystarczy przykryć górę folią aluminiową i śmiało podgrzewać.

Danie jest banalnie proste, ponieważ nawet ja je umię zrobić, z resztą wymyśliłam to na szybko gdy nie miałam wielu składników pod ręką.

Gorąco polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz