piątek, 21 października 2011

Oponki

Składniki

0,5 kg mąki
40 dkg  sera twarogowego
100 g mleka
5 dkg drożdzy
4 łyzki gęstej śmietany
2 łżki cukru
10 dkg masła
szczypta soli
cukier puder do posypania





Przygotowanie

w 100 g mleka z łyżką cukru i łyżką mąki rozpuszczamy drożdże
pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąke przesianą przez sito dodajemy utarty ser i  ubitą pianę z 2 żółtek( pożądnie roztrzepujemy żółtka ) .Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.Wyrobione jednolite ciasto dzielimy na części wałkujemy każda na około 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka a środki małym kieliszkiem .Tak uformowane oponki pieczemy na wolnym ogniu ale bardzo rozgrzanym tłyszczu :olej,smalec,olej z pestek winogron choć jest kosztowny ale nie czuć jak sie smaży ..
Smażyć z obu stron ,oponki powinny pływać na tłuszczu ,proszę pamiętać one urosną wiec nie dawać dużo naraz do smażenia ....
Sprawdzamy patyczkiem do wykałaczek czy w środku ciasto jest upieczone ,jeżeli patyczek będzie suchy ,pączki są gotowe....
gotowe kładziemy na recznik papierowy aby wchłonoł nadmiar pozostałego tłuszczu ,wystudzone posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego ....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz