Składniki
4 porcje
4 udka
250 g ryzu
2 lyzeczki oleju
sol, pieprz, papryka slodka
150 ml rosolku
2 zabki czosnku
1 cebula
natka pietruszki (2 lyzeczki)
Przygotowanie
1. Udka przyprawic sola, pieprzem i papryka i podsmazyc je na oleju, zeby skorka nabrala lekko brazowego koloru. Zdjac je z patelni i odstawic w cieple miejsce, najlepiej do rozgrzanego (tylko troche) piekarnika.
2. Ryz ugotowac wg. przepisu na opakowaniu.
3. Cebule drobno pokroic i podsmazyc ja na tluszczu, ktory pozostal po smazeniu udek. Gdy sie juz poddusi dodac rosolek i drobno pokrojony czosnek. Doprawic ew. do smaku. Nastepnie dodac ugotowany ryz i natke pietruszki, dobrze wymieszac, nalozyc na to udka i udusic na bardzo malym ogniu ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz