wtorek, 18 października 2011

Ogórki w musztardzie "krem gorczycy z miodem"

Składniki

6 kg ogórkow wiekszych                                                           sól                                                                                     ZALEWA;                                                                         6szkl.wody                                                                                 11/2szkl.octu 10%                                                                 11/2szkl.cukru                                                                41/2łyżki stołowej soli                                                          71/2łyżki stołowej musztardy ;krem gorczycy z miodem     DODATKI;                                                                             koper,chrzan,czosnek,ziele angielskie,liście laurowe



Przygotowanie

Ogórki umyć,obrac ze skorki,pokroić je wzdłuż tj.na4 częsci. Jak sa duże nasiona to je usunać. Ogórki dać do naczynia i posolić we wedle uznania i odstawic na 2h,aby zmiękły.Potem je odsączyć na druszlaku z tej wody i włożyć do słoi.Do kazdego słoika dać też:po 1 ząbku czosnku,małym kawałeczku chrzanu,łodydze małej kopru i po 1 liscie i po 1 zielu angielskim.Składniki zalewy należy zagotować,gorąca zalać słoiki,zakrecić.Jak słoiki przestygną to je pasteryzujemy 10-15 min od momentu zawrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz