wtorek, 25 października 2011

Żółty chłodnik

Składniki

60 dag filetów z piersi kurczaka,
6 strąków żółtej papryki,
2 szklanki bulionu warzywnego,
szklanka kefiru,
pół pęczka dymki ze szczypiorkiem,czerwona papryczka chili,
sól,
biały pieprz



Przygotowanie

Pierś kurczaka opłukać. Strąki papryki oczyścić z pestek oraz błonek, a potem pokroić w paski. Bulion warzywny zagotować w rondelku, dodać mięso i paprykę, gotować około 20 minut. Kurczaka wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na kawałki. Wywar wraz z papryką ostudzić, zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęste sitko. Zmiksowany wywar połączyć z kefirem, wymieszać dokładnie z trzepaczką. Dodać pokrojone mięso, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Naczynie przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Dymkę ze szczypiorkiem opłukać, posiekać. Papryczka chili opłukać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Zupę rozlać do miseczek, każdą porcję udekorować mieszanką dymki ze szczypiorkiem oraz papryczka chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz