Składniki
1 szklanka rosołu z drobiu,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,1 łyżeczka curry,sok z cytryny,1 szklanka śmietanki,sól,pieprz.
Przygotowanie
Makę przesiać. Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.
Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.
Zagęszczony sos w2ymieszac ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
Sos podajemy z jajkami gotowanymi w koszulkach, rybami gotowanymi i gotowanym drobiem.
Sos ten, możemy również podawać do mięs gotowanych w rosole (drobiowe i wołowe).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz