poniedziałek, 10 października 2011

Sos curry

Składniki

 1 szklanka rosołu z drobiu,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,1 łyżeczka curry,sok z cytryny,1 szklanka śmietanki,sól,pieprz.




Przygotowanie

Makę przesiać. Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.
Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.
Zagęszczony sos w2ymieszac ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
Sos podajemy z jajkami gotowanymi  w koszulkach, rybami gotowanymi i gotowanym drobiem.

Sos ten, możemy również podawać do mięs gotowanych w rosole (drobiowe i wołowe).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz