wtorek, 25 października 2011

kukułcze gniazda

Składniki

Składniki na 3 porcje.

3 piersi z kurczaka (połówki)
1 opakowanie makaronu chińskiego TAO TAO
1 mrożonka chińska Hortex
1 średnia cebula
sos sojowy
przyprawa kuchni chińskiej KAMIS
olej do smażenia mięsa (3 łyżki) ja używam kujawski.
olej do głębokiego smażenia makaronu( oleju musi być tyle aby stanowił 1/4 część garnka)
sól,pieprz do smaku.



Przygotowanie

Przygotowanie:
piersi z kurczaka myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na paski.
Przyprawiamy sosem sojowym,posypujemy przyprawą chińską mieszamy i na chwilę odstawiamy.
Olej podgrzewamy na patelni,pokrojoną drobno cebule wkładamy  na gorący olej podsmażamy i dodajemy mięso. Kiedy mięso się usmaży wsypujemy mieszankę chińską przykrywamy patelnie i dusimy na małym ogniu około 20 min.Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą wedle uznania.
Kiedy mięsko nam się dusi,sięgamy po garnek, wlewamy olej ( 1/4 garnka).
Olej musi się mocno rozgrzać,makaron dzielimy na 3 równe części(,ja tnę go nożyczkami) każdą część leciutko rozciągam i kładę na gorący olej pierwszą część.Makaron smaży się bardzo szybko,pęcznieje i robi się biały, obracam widelcem na drugą stronę kiedy z dwóch stron jest równo usmażony wyciągam na papierowy ręcznik aby nadmiar oleju odsączyć.Tak samo postępuje z pozostałymi dwiema częściami makaronu.Smażymy każdą część makaronu osobno.Wychodzą nam trzy gniazda każde z tych gniazd kładziemy na talerz,na środek kładziemy przygotowane mięso z warzywami.Wygląda to danie bardzo efektownie,,ja robie je od lat i zawsze wszystkim smakuje.Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz