piątek, 14 października 2011

Makaron pod szpinakową kołderką - włoskie danie

Składniki


większe opakowanie szpinaku w liściach (Bonduelle np 700 g)
4 ząbki czosnku
pół szklanki mleka
trochę słodkiej śmietany
1/3 kostki masła
sól
odrobina pieprzu
gałka muszkatołowa
olej kujawski
makaron penne, papardelle, tagliatelle  a nawet spaghetti lub inny wasz ulubiony (na 3 osoby) sami wiecie mniej więcej ile zjecie
parmezan
opcjonalnie sos serowy Knorra do innej podanej przeze mnie wersji

 


Porcja na trzy osoby.





Przygotowanie

Szpinak robimy wg mojego przepisu.

Dla przypomnienia podaję przepis.

Szpinak rozmrażamy i odciskamy ze zbędnej ilości wody. Czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy leciutko czosnek. Uważamy aby się nie przypalił.  Wkładamy do garnka szpinak i tak gotujemy, raz poraz mieszając. Następnie dodajemy masło, mleko i śmietanę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzu.  Staramy się uzyskać konsystencję lekkiego sosu.  W razie potrzeby dodać więcej masła i mleka.

Makaron gotujemy al dente z odrobiną soli. Kiedy makaron jest gotowy - odcedzamy i nakładamy na talerze. Na makaron układamy dużo szpinaku. Całe danie posypujemy startym parmezanem - bardzo dużo. Jeżeli ktoś nie lubi smaku parmezanu może dodać inny zółty ser jednak parmezan oddaje smak tej potrawy.

Smacznego!!!!

Inna wersja - do całości dodajemy sos serowy Knorra - 4 sery, eskalopki w sosie serowym, lub z brokułami - w zależności od upodobań smakowych  - jest ich sporo  ( przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu) - pycha!!!!!!polecam

albo dodać piersi z kurczaka - pycha!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz