sobota, 22 października 2011

Kavring-klasyczny szwedzki chleb

Składniki

Porcja na dwa chleby:

600 ml kwasnego, gestego mleka
400 ml ciemnego syropu z cukru
2,5 lyzki sody oczyszczonej
400 ml maki pszennej tortowej
800 ml maki  mieszanej  (60 % pszennej i 40 %  zytniej oczyszczonej z lusek)
1 lyzka soli



Przygotowanie



Przepis wstawiam z dedykacja dla BlackOnion :)


Piekarnik nagrzac na 180 stopni C.
Wysmarowac tluszczem dwie podluzne formy 1,5 litrowe, posypac bulka tarta.

Wszystkie suche skladniki wymieszac w misce dokladnie, dodac kwasne mleko i syrop. Szybko, ale delikatnie wymieszac ciasto. Ciasto ma miec konsystencje  ciasta na ucierana babke. Nie wolno za mocno i za dlugo mieszac ciasta.

Foremki wypelnic ciastem do 3/4 wysokosci. Piec w dolnej czesci piekarnika okolo 1 godziny. Sprawdzic wykalaczka czy chleb jest dopieczony.

Ten chleb uzywa sie tradycyjnie w Szwecji do robienia tortow ze sledzi, lososia, do kanapek ......

Doskonale mozna przechowywac w zamrazalniku.
Chleb ma slodkawy smak.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz