czwartek, 27 października 2011

Ser kozi na ciepło z żurawinami by ZG

Składniki

Składniki:

ser kozi
garść orzechów włoskich
1 jablko
sok z cytryny
cynamon
2 łyzki dżemu żurawinowego
1 łyżka miodu
2 łyzki oliwy
pieprz
rukola





Przygotowanie

Orzechy włoskie grubo posiekać, zrumienić na suchej patelni. Iabłko obrac. Po usunięciu gniazda pokroic w cienkie plasterki, skropic sokiem z cytryny, posypac cynamonem. na dwóch kawałkach folii aluminiowej polozyc po plastrze sera koziego (grubości 2 cm). Brzegi folii lekko zawinąć do środka. Ułożyć na blasze do pieczenia, wstawic do nagrzanego piekarnika, podgrzać 1-2 minuty, aż ser lekko zacznie sie rozpuszczać. Zrobic sos: wymieszać dżem z miodem, oliwa i 1 łyżka soku z cytryny, doprawić pieprzem. Na talerzykach układać warstwami listki rukoli, kawałki jablka, gorący kozi ser. Polać sosem żurawinowym i posypac orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz