wtorek, 11 października 2011

Chleb z ziarnami łatwy do zrobienia

Składniki

1kg maki,
4 łyżeczki cukru (płaskie)
4 łyżeczki soli (płaskie)

3 szkl płatków owsianych
1 litr wody
1/2 szkl słonecznika
1/2 szkl sezamu
1/2 szkl siemienia
7 dag świeżych drozdży

proporcje na 2 bochenki chleba



Przygotowanie

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki. Pozostawić do wyrośniecia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne).

Wysmarować masłem dwie foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.



Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.



Przepis ten otrzymałam wieki temu... teraz dzielę nim z Wami. Jest sprawdzony i łatwy w wykonaniu. Życzę powodzenia w pieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz