poniedziałek, 24 października 2011

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki

1,3 kg ziemniaków
biały pieprz
sól
gałka muszkatołowa
1 kg kapusty włoskiej
4 cebule
8 dag masła
3/8 l bulionu warzywnego
300 ml mleka
20 dag śmietany kremówki
2 łyżki zasmażki
2 łyżki oleju
40 dag parówek



Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki ugnieć z 3 dag masła i mlekiem, przypraw. W garnku roztop 2 dag masła, zeszklij 1 pokrojoną cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę i bulion, duś 15 minut. Dodaj śmietanę i zasmażkę, zagotuj. Ułuż w formie ziemniaki, kapustę i usmażone na oleju parówki. Zapiekaj 40 minut w temp. 200 stopni. Zeszklij na pozostałym maśle resztę cebuli i posyp nią danie 20 minut przed końcem zapiekania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz