niedziela, 23 października 2011

Płonący ananas

Składniki

1 świeży ananas
1/2 ubitej melasy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki masła lub margaryny (masło jest zdrowsze ;) )
1/8 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki rumu
lody (twój ulubiony smak)
bita śmietana prosto z lodówki



Przygotowanie

Przekroić ananasa wzdłuż na pół, zostawiając liście. Każdą z tych połówek przeciąć wzdłuż na 4 częśći (razem będzie ich 8  ) Zdjąć ostrożnie skórkę, usunąć rdzeń i pokroić miąższ na kawałki ok. 2 1/2 cm. Tymi kawałkami wypełnić skórkę i włożyć do dużej formy do pieczenia. Posypać cynamonem i gałką, polać melasą. Nałożyć kawałeczki masła. Ustawić formę na brzegu grilla. W małym rondelku, na małym ogniu podgrzać rum. Ostrożnie zapalić rum zapałką i wlać do formy z ananasem. Polewać płonącym sosem ananasy. Podawać z lodami.


Przepis polecam w ciepłe, letnie dni. Super na przyjęciach i przy klimatycznym grillowym spotkaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz