sobota, 15 października 2011

Kurczak po meksykansku Maleny

Składniki

na 4 porcje:

300 g ryzu
100g masla
1 roztarty zabek czosnku
2 lyzeczki chili
1/4 lyzeczki oregano
1/4 lyzeczki soli
4 udka
2 drobno posiekane mlode cebulki
1 lyzeczka posiekanej natki pietruszki



Przygotowanie

Ugotowac ryz.

Maslo ubic na krem, dodac czosnek, chili, oregano i sol. dokladnie wymieszac. Zrolowac w folii aluminiowej. Wstawic do do zamrazalnika na pol godziny. Po wyjeciu pokroic w plastry grubosci 1/2 cm.

Ostroznie wlozyc po plasterku masla pod skore kazdego udka. Piec w piekarniku przez 15 minut po obu stronach.

Czesc tluszczu spod pieczenia wylac na patelnie, dodac cebule, natke i ryz. Smazyc prze kilka minut mieszajac.

Podawac mieso z ryzem i zielona salata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz