środa, 12 października 2011

Leczo ( lecso) dla początkujących i nie tylko!

Składniki



1,5 kg papryki zielonej;
0,5 kg papryk w innych kolorach;
ok. 1,20 cebuli;
ok. kg pomidorów;
0,5 kg wędzonego boczku;
ew. biała część pora; 
ok. 0,5 l. wody;
papryka słodka; papryka ostra; sól; pieprz, maggi; kminek; cukier, pół kostki drobiowej.





Przygotowanie

Boczek pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć - jeśli na teflonie to sam, jeśli na zwykłej patelni to z dodatkiem oleju lub smalcu aby nie przywarł. Cebulę pokroić w dużą kostkę i dodać do boczku z wytopionym tłuszczykiem. Smażyć na średnim ogniu aż cebula się zeszkli.



W międzyczasie przygotować warzywa. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę lub paseczki. Pomidory ponacinać, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wykroić twardy środek a resztę grubo pokroić. Włożyć do wielkiego garnka.



Do warzyw dodać cebulę i boczek wraz z tłuszczykiem. Dokładnie wymieszać, podlać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem co jakiś czas mieszając.



Po ok. 45 min. lecso solidnie doprawić a jeśli trzeba - odlać trochę wody ( to nie ma być zupa tylko papryka w sosie :) ). Doprawiamy naprawdę solidną porcją papryki słodkiej ( aż woda nabierze rudawego koloru ) a resztą do smaku. W mojej wersji lecso jest słodko-ostre.



Gotować jeszcze jakiś czas aż papryka będzie bardzo mięciutka a pomidory rozgotowane. Ew. doprawić i poczekać z konsumpcją chociaż godzinę żeby potrawa nieco się "przegryzła".



Przepis zrobiony wg moich upodobań ( połączenie przepisu moich Teściów, przepisu z internetu i z książki kucharskiej węgierskiej). Wychodzi z tego kilka solidnych porcji więc dla małej rodziny można zrobić lecso z połowy porcji. Przygotowanie składników jest dość czasochłonne ale po dodaniu ich go gara nie trzeba już nad nim ślęczeć :). Potrawa może średnio atrakcyjna wizualnie ale za to bardzo smaczna.
Podawać ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz