poniedziałek, 24 października 2011

Cycki Murzynki

Składniki

7 jajek
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka maku
15 dag.wiórków kokosowych
1 kostka masła
2 opakowania budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
2-3 paczki biszkoptów - okrągłych
wódka - do nasączenia biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki



Przygotowanie

Ciasto:

7 białek ubić na pianę z 1 opakowaniem cukru waniliowego i 1 szkl.cukru pudru. Całość zmiksować,dodać szkl.maku i wiórki kokosowe.Wymieszać całość i upiec 15-20 min. 170-180 stopni.

Krem:

7 żółtek ubić z 1 opakowaniem cukru waniliowego i 1 szkl. cukru pudru oraz 1/2 szkl.mleka i 2 opakowaniami budyniu. Całość zmiksować.1 1/2 szkl.mleka zagotować i wlać w to żółtka z budyniem ( czyli uprzednio zrobioną masę) ciągle mieszając i ugotować jak budyń.Masło zmiksować i zimny budyń dodawać po łyżeczce wciąż miksując.
Na zimne ciasto nałożyć krem,na krem nałożyć biszkopty nasączone wódką,polać biszkopty polewą czekoladową i na każdy biszkopt położyć jedną rodzynkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz