Składniki
225 g masla wczesniej roztopionego
180 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
200 g kwasnej smietany
300 g maki
szczypta soli
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
100 g maki
100 g cukru (najlepiej brazowego)
1 lyzka cynamonu
75 g roztopionego masla
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzac do 175°C, tortownice (26 cm) natluscic i posypac maka.
2. Make wymieszac z sola, soda i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce utrzec maslo, cukier i cukier waniliowy oraz pojedynczo dodawane jajka. Nastepnie dodajemy kwasna smietane i make.
W trzeciej misce robimy kruszonke (przy pomocy widelca).
3. Polowe ciasta wlac do tortownic, posypac polowa kruszonki, na to reszta ciasta i na wierzch reszta kruszonki. Ciasto piec ok. 50 minut. Wierzch musi byc twardy i po nacisnieciu palcem powinien podniesc sie do gory.
Zdjecie duze, bo wklejone. Zrobila je moja kolezanka ale niestety w formacie Bitmap a nie Jpg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz