piątek, 20 kwietnia 2012

Zydowskie ciasto do kawy

Składniki

225 g masla wczesniej roztopionego
180 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
200 g kwasnej smietany
300 g maki
szczypta soli
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

kruszonka:

100 g maki
100 g cukru (najlepiej brazowego)
1 lyzka cynamonu
75 g roztopionego masla



Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzac do 175°C, tortownice (26 cm) natluscic i posypac maka.

2. Make wymieszac z sola, soda i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce utrzec maslo, cukier i cukier waniliowy oraz pojedynczo dodawane jajka.  Nastepnie dodajemy kwasna smietane i make.
W trzeciej misce robimy kruszonke (przy pomocy widelca).

3. Polowe ciasta wlac do tortownic, posypac polowa kruszonki, na to reszta ciasta i na wierzch reszta kruszonki. Ciasto piec ok. 50 minut. Wierzch musi byc twardy i po nacisnieciu palcem powinien podniesc sie do gory.


  Zdjecie duze, bo wklejone.  Zrobila je moja kolezanka ale niestety w formacie  Bitmap a nie Jpg.           
    
           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz