poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Roladki z łopatki

Składniki

proporcje na 8 roladek:
60 dkg łopatki bez kości
czosnek (ile kto lubi)
przyprawy (co kto lubi, ja dałam Ziarenka Smaku i pieprz)
Farsz:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
przyprawy
olej
Sos:
2 kostki rosołowe
1 l wody
3 łyżki mąki
nitka do związania




Przygotowanie

Łopatke pokroić na porcje. (Mnie z 60 dkg wyszło 8). Rozbic jak na kotlety, natrzec przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowane kotlety rozłozyć na desce, przykryć filią aluminiowa i odtawić w zimne miejsce żeby "naszły" przyprawami.
W tym czasie przygotować farsz. Marchewki i pietruszke zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule pokroić w kostkę. Warzywa zeszklić na oleju z dodatkiem przypraw. Zostawić do ostygnięcia.

Kiedy farsz będzie juz zimny, odkrywamy kotlety spod folii. Na każdym kładziemy ok. 1-1,5 łyżki farszu, rolujemy i związujemy nicią, żeby się nie rozpadły.

Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia mięsa.

Następnie wyjmujemy z tłuszczu. Przygotowujemy sos. Rosołki rozpuszczamy w 1 l wody. Gdy się rozpuszcza odlewamy odrobine (ok. 1/4 szkl.) i mieszamy z mąką do zaniku grudek. Wlewamy do pozostałego wywaru i mieszamy. W tak przgotowanym sosie umieszczamy roladki i gotujemy na małym ogniu do miękkosci mięsa. Przed podaniem zdejmujemy nitki. Smaczenego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz