wtorek, 10 kwietnia 2012

Szarlotka z rodzynkami i cynamonem

Składniki

SKłADNIKI:
1/2 kostki masła2 szklanki mąki pszennej1 łyzeczka proszku do pieczenia1/4 łyzeczki soli1/2 szklanki cukru1/4 łyżeczki cynamonu]żółtko2-3 łyżki gęstej śmietany3/4 kg jabłek1/4-1/3 szklanki rodzynek (dowolnie)cukier puder




Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę ,proszek do pieczenia,cynamon,sól - przesiać do miski lub na stolnicę.Masła dodać i posiekać ,nastepnie wetrzeć  palcami .Dodać żóltka i 3 łyżki śmiatany,szybkimi ruchami wymieszać  widelcem lub zagnieść rękami,zawinąć  ciasto w folię  i wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkować ,wyłożyc dno  i boki tortownicy.
              Obrać jabłka ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić na 4 części a każda na plastry w miarę cienkie.Włozyć do przygotowanej tortownicy ,posypać rodzynkami (cukrem posypać jabłkatylko wtedy gdy są kwaśne).Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 200oC.Piec 45 minut.Po 30 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową. Wyjąć ,wystudzić ,przed podaniem posypać cukrem pudrem.Szarlotkę można polać  gęstym budyniem waniliowym lub podawać na talerzykach z lodami posypanymi cynamonem.Lubiny również podjadać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz