niedziela, 29 kwietnia 2012

Schab ze śliwkami na zimno

Składniki

1 kg schabu (długi, a cienki)
śliwki kalifornijskie wędzone (150g)
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej i słodkiej
oliwa





Przygotowanie

Schab myjemy. Ostrym i długim możem wzdłuż mięsa robimy nacięcie na krzyż pamietając, aby nie przeciąc do końca schabu. Powstanie w ten sposób niewielka kieszonka w którą upychamy śliwki. Od strony nacięcią końcówkę mięsa zapinamy wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami.  

Tak przygotowany schab nacieramy oliwą, solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, papryką mieloną ostrą i słodką.

Pieczemy w rękawie foliowym okloło 80 minut, pamietając o dodaniu do rękawa 2-3 łyżek wody lub rosołu.

Schab najlepszy jest na zimno jako przystawka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz