wtorek, 17 kwietnia 2012

Rolada dalmatynczyk

Składniki

biszkopt pierwszy na  kropki:

1 jajko
20 g cukru
30 g maki
1 lyzeczka kakao

biszkopt drugi:

6 jajek
100 g cukru
140 g maki

masa:

400 ml smietany kremowki
1 op. smietan fixu
1 op.(male na jedna porcje) cappuccino



Przygotowanie

biszkopt pierwszy:

Jajkai cukier utrzec, dodac make wymieszana z kakao. Ciastem wypelnic szprycke i zrobic na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia kleksy z ciasta (10 sztuk). Wlozyc je na 20-25 minut do zamrazalnika. 

biszkopt drugi:

Jajka ubic z cukrem (ok. 10 minut).  Przesiac do masy make i wymieszac. Mase wylozyc na zamarzniete punkty i piec calosc w 180°C przez 15 minut. Jeszcze cieply biszkopt zrolowac z papierem. Po 5 minutach rozwinac i polozyc na ruszt z kuchenki.

masa:

Kremowke wymieszac ze smietqanfixem i cappuccino i ubic na sztywno. Wystudzony biszkopt posmarowac smietana i zrolowac. 

Mozna zamiast smietany uzyc dzemu lub ulubionego kremu.

         
  

                                             
                                             tu z dzemem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz