czwartek, 12 kwietnia 2012

Ogórki konserwowe z goździkami

Składniki

1 kg małych ogórków
4 łyżki soli
1/2 szklanki octu
3 łyżki cukru
kilka goździków
kilka listków laurowych
3 ząbki czosnku
mała marchewka



Przygotowanie

Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w kamiennym garnku lub dużym słoju, przesypując solą. Przykryć talerzykiem, obciążyć, odstawić na 24 godziny.Następnie ogórki ułożyć w słoikach. Marchew obrać i pokroić w plasterki.
Ocet zmieszać z 1.5 szklanki wody, dodać listki laurowe, marchew, cukier i goździki. Zagotować. Czosnek obrać  włożyć do słoików. Zalać słoiki gorącą zalewą, pasteryzować 20 minut w temp. 90o.

Przepis pochodzi z "Pani domu poleca". Ogórki mają bardzo orginalny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz