czwartek, 19 kwietnia 2012

Schabowa rolada z boczkiem i szpinakiem

Składniki

- 2 kg schabu bez kości
- 200 g mrożonego szpinaku
- 300 g wędzonego boczku
- 1 jajko
- 3 pory
- olej, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka



Przygotowanie

1. Mięso naciąć na dłuższem brzegu, tak aby powstał prostątny plaster, trochę rozbić i natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem.
2. Szpinak smażyć na patelni, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, na koniec dodać jajko.
3. Na mięso wyłożyć szpinak, plastry boczku posypane papryką, pory, lekko posolić, zwinąć i związać nicią, spiąć wykałaczkami.
4. Mięso obsmażyć na oleju, włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać wodą i piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 45 minut. Co jakiś czas trzeba ją obracać i polewać sosem, można dolać trochę wody. Na 20 min. przed końcem zdjąć przykrycie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz