poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Drobiowe zrazy panierowane

Składniki

1-1,20 kg filetów z piersi kurczaka
mała lub pół dużej cebuli
15 dag pieczarek
pół papryki czerwonej albo po ¼ czerwonej i żółtej
10 dag boczku lub baleronu ewentualnie szynki
10 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach tarki
1 łyżeczka chińskiej przyprawy „ 5 smaków”
1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, wegeta, czosnek granulowany
1-2 żółtka 
mąka, bułka tarta i sezam
2 białka i jajko do panierowania - rozkłócić razem.





 



Przygotowanie

Umyte filety przekroić w poziomie,odrzucić kostki, chrząstki.Zewnętrzne części dać do zmielenia na grubym sicie maszynki do mielenia mięsa, a wewnętrzne części i polędwiczki pokroić w  kostkę (2/3 będzie do pokrojenia, a 1/3 do zmielenia.
Mielimy również boczek czy też (szynkę albo baleron wg gustu).
Cebulę pokroić w grubą kostkę i poddusić lekko na maśle ok.3min- wyjąć.Na tym samym maśle poddusić pokrojone w grubą kostkę pieczarki (dodać kilka kropli soku z cytryny) i dusić do odparowania płynu ok.5min.
Paprykę pokroić w gruba kostkę i zblanszować we wrzącej wodzie 1-2 minuty lub jeszcze lepiej w zalewie z papryki konserwowej lub ogórków konserwowych.  Mięso krojone i mielone mieszamy z przyprawami, maką ziemniaczaną,musztardą, żółtkami.Dodajemy resztę składników(wystudzone) i starty ser.
Rękami zwilżonymi wodą nabieramy dowolną ilość masy w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć zrazy (w formie roladki czy też okrągłe - również mogą być) i formujemy je.Panierujemy w mące, ubitych 2 białkach i  jajku oraz w bułce tartej wymieszanej z ziarnem sezamowym (niekoniecznie).
Smażymy na patelni w głębokim oleju (ewentualnie we frytkownicy), dopiekamy w piekarniku przez 15-20 minut w temp.160 o C.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką.
P.S.Przepis mojego autorstwa.Ciekawy smak tego dania nadaje chińska przyprawa "5 smakow"i sezam, ktore oczywiscie możemy też pominąć.
Życzę smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz