poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Pierś z kurczaka w sosie sojowym

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
3 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżeczka Warzywka
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka Papryki ostrej mielonej
pieprz do smaku
olej do smażenia
1 duża cebula
1 duża papryka





Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić na 2 centymetrowe kawałeczki, opruszyć mąką ziemniaczaną.
Posiekać czosnek wrzucić do mięsa, dolać sos sojowy, wsypać warzywko, paprykę słodką , paprykę ostrą , pieprz. Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na 20 min, żeby się zmacerowało.
Paprykę i cebulę pokroić tak jak mięso (w grubą kostkę).
Na gorący olej wyłożyć mięso i usmażyć do lekkiego przyrumienienia. Dodać paprykę z cebulą. Smażyć tak długo aż papryka lekko zmięknie. Dodać pół szklanki wody i dokładnie wymieszać ( mąka ziemniaczana + woda = sos )
Pięć minut potrzymać na ogniu. Podawać z ryżem.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz