poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Pieczeń z kluseczkami i kapustą

Składniki

80 dag karkówki, 50 dag ziemniaków, szklanka mąki, jajko, 40 dag kiszonej kapusty, 4 cebule, olej, sól oraz 2 łyżki Czosnku granulowanego, 2 łyżki Majeranku, łyżka Tymianku, Pieprz czarny mielony.



Przygotowanie

Mięso posolić, natrzeć przyprawami i odstawić na 3 godz., następnie podlać szklanką wody i wstawić do piekarnika bez dodatku tłuszczu. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 200 st.C, dodając wodę. Ziemniaki zetrzeć, odcisnąć i wymieszać z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulki i gotować w osolonej wodzie 20 min. Podsmażyć posiekane cebule, dodać pokrojoną i odciśniętą kapustę oraz łyżkę kminku. Dusić 15 min. Kapustę wymieszać z odcedzonymi kluseczkami. Pieczeń pokroić, podawać z kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz