Składniki
Biszkopt:
4 jajka
łyżka octu
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa brzoskwiniowa:
2 szkl. soku brzoskwiniowego
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
puszka brzoskwin [i 1 szkl. zalewy]
Masa śmietanowa:
1/2 l kremówki
2 zagęstniki
2 łyżki cukru pudru
Reszta:
herbatniki [ok. 2 opakowania - tak, aby starczyło na wyłożenie ciasta]
polewa
Przygotowanie
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Ocet, żółtka i proszek miksujemy, dodajemy do piany. Mąkę przesiewamy, wsypujemy i delikatnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na upieczonym i ostudzonym biszkopcie. Sok, zalewę i cukier mieszamy, zagotowywujemy, wsypujemy budyń i chwilę gotujemy.Gorący wykładamy na brzoskwinie. Studzimy. Śmietanę ubijamy z zagęstikami, wymieszanymi z cukrem pudrem i przesianymi przez sito. Wykładamy na masę brzoskwiniową. Układamy herbatniki, polewamy polewą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz