sobota, 28 kwietnia 2012

Sałatka ogórkowa z kurkumą

Składniki

Składniki:


4 kg ogórków


3 duże czerwone papryki


6 ząbków czosnku


6 dużych cebul


1 opakowanie kurkumy (20 gram)



Zalewa:


2 szklanki octu


2,5 szklanki cukru


1/3 szklanki soli





Przygotowanie

Ogórki - umyć i poszatkować w łupinie (nie obierać).

Papryki pokroić w kostkę (dość dużą).

Ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę.

Cebule poszatkować.

Składniki wymieszać w naczyniu, posypać kurkumą. Wymieszać.

Zalewa:

Składniki zalewy wymieszać i zagotować.

Składniki sałaty polać zalewą - przełożyć do garnka i gotować 10 minut od zagotowania się, następnie zmniejszyć ogień, przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem - nie pasteryzować. 

Sałatka bardzo smaczna - polecam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz