poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Piersi z kaczki zapiekane z jabłkiem i ziemniakami

Składniki

-2 filety z kaczki (obowiązkowo ze skórą)
-2 jabłka (szara reneta)
-majeranek, czosnek, sól, biały pieprz
-ziemniaki (obrane i pokrojone w ćwiartki)




Przygotowanie

Marynata

Kroimy skórę kaczki w kratkę (uwaga na palce), nacieramy zmiażdżonym czoskiem, sola, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy na  2-3 h do lodówki, a najlepiej na cała noc.

Przygotowanie

Wyjmujemy kaczkę na pół godziny przed pieczeniem. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i solimy.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy do niego kaczkę wraz z ziemniakami. Co jakis czas przewracamy kaczkę wraz z ziemniakami i polewamy je wytopionym tłuszczem. Dodajemy w połowie pieczenia jabłka pokrojone w ósemki (ze skórką).
Po godzinie sprawdzamy czy kaczka się upiekła i czy ziemniaki są miękkie.
Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej. Polecam, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz