sobota, 28 kwietnia 2012

Zupa kalafiorowa szybka

Składniki

3 marchewki,3 ziemniaki,por,1/4 kalafiora,1 litr wywaru warzywnego,2 łyżki śmietany,1 łyżka oliwy,sól,pieprz,koperek,
mąka.




Przygotowanie

Marchewkę, por, kalafior oczyścić, opłukać, pokroić.
Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki.
Warzywa przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż zmiękną (około 20 minut).
Śmietanę roztrzepać z mąką i wymieszać z odrobiną gorącej zupy. Przelać do rondla i zagotować.
Wlać łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz