sobota, 7 kwietnia 2012

Sakiewki naleśnikowe

Składniki

Składniki:

1 szklanka mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
1 łyżka oleju
1 jajko
sól
posiekana drobno natka pietruszki

Nadzienie:

10-15 plasterków szynki
4-5 jaj
10 dkg sera żółtego startego na tarce
majonez
sól,pieprz





Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe ubijamy na gładką masę. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Na małej patelni ( ja mam patelnię o średnicy 15 cm.) natłuszczonej niewielką ilością oleju smażymy cienkie naleśniki.(wychodzi ok. 15 sztuk).
Sładniki na nadzienie kroimy w kostkę lub paseczki i nakładamy porcjami na naleśniki w takiej ilości,by można było uformować sakiewki.(majonez-jajka-szynka- ser żółty,sól,pieprz)
Gotowe naleśniki związujemy szczypiorkiem lub  liśćmi pora (szczypiorek lub liście pora sparzamy we wrzątku 1 minutkę będą bardziej elastyczne i nie będą się nam rwały przy związywaniu sakiewek.
Sakiewki podajemy na zimno z sosem czosnkowym



Można również naleśniczki zwinąć w formie rożka.


Składniki nadzienia można zmieniać według upodobań ja dodaję czasami boczek, ogórek lub paprykę konserwową.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz