sobota, 14 kwietnia 2012

Sushi krok po kroku

Składniki


Prasowane glony Nori
Ryż do sushi 
Ocet ryżowy lub gotowy sos do sushi
Sos sojowy
Wasabi chrzan
Marynowany imbir
Mata bambusowa, pałeczki, ostry nóż, malutkie miseczki do sosu

Kanibu Maki



ogórek
paluszki  krabowe
odrobina majonezu

Shake Maki 



łosoś wędzony
awokado

Nigiri Sushi



ogórek
kawior
awokado

Ebi Maki



krewetka 
awokado
odrobina majonezu
ogórek


opcjonalnie do każdego z rodzajów można dodać kiełki sojowe lub gdzyby mun



 


 


 







Przygotowanie

Gotowanie ryżu:  najlepiej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu - ważne, żeby ryż dobrze wypłukać - zasada 7 razy płuczemy i wylewamy aż woda bedzie przejrzysta. Używamy specjalnego ryżu do sushi.

Sos do ryżu: na 1 szklankę ryżu - 3 łyżki octu + 3 łyżki cukru + łyżeczka sosu sojowego. Wszystko razem podgrzewamy aż się rozpuści cukier.  Ewentualnie używamy 4 łyżek gotowego sosu.

Przygotowanie składników: 

ogórek przykładamy do nori i ucinamy na długość listka, następnie przekramawy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. wycinamy komory nasienne. powstają cienkie długie paski Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę obieramy i kroimy w paski o podobnej szerokości do ogórka surimi przekrawamy wzdłuż na pół krewetki należy sparzyć wrzątkiem ugotowany ryż przekładamy do drewnianej lub szklanej miski i dajemy mu odpocząć i odparować, polewamy sosem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką kuchenną i czekamy aż ryż przestygnie.

Przygotowujemy się do zwijania:

Łamiemy Nori na pół, warto pomóc sobie nożem lub nożyczkami

Układamy na macie gładszą i bardziej lśniącą stroną do dołu i rozkładamy ryż równomiernie na całości, pozostawiając 1cm pasek do zaklejenia rolki. Początkującym proponuję nakładać mniej ryżu i zostawić szerszy pasek

Pośrodku ryżu robimy palcem mały tunelik i rozprowadzamy w nim cienką kreskę wasabi

Następnie układamy na całej długości paluszki, majonez i ogórek

Kanibu Maki oraz Ebi Maki

Przesuwamy nori do początku maty i zaczynamy zwijać przytrzymując  palcami składniki

Z jednej szklanki ryżu wychodzi około 7 rolek, czyli danie dla dwóch głodnych osób. Kroimy wałeczki na pół i połówki zwonu na pół i znowu - powstaje 8 kawałków


Układamy na talerzu lub drewnianej desce, do małej miseczki nalewamy odrobinę dobrego sosu sojowego i nie zapominamy o imbirze. Po każdym kęsie sushi umoczonego w sosie zagryzamy imbirem, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed następnym kęsem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz