środa, 25 kwietnia 2012

Ryba z sosem jogurtowo-chrzanowym

Składniki

SKŁADNIKI:

* 4 filety dowolnej ryby (ja miałam pangę)
* 250 ml jogurtu naturalnego (może być śmietana kwaśna lub słodka wg gustu)
* 1 łyżeczka chrzanu
* 1 łyżeczka musztardy
* odrobina soku z cytryny
* szczypioirek
* sól,pieprz,cukier
* zioła prowansalskie lub przyprawa do ryby
* oliwa z oliwek lub olej



Przygotowanie

Filety rybne dzielimy na pół.
Solimy,pieprzymy,kropimy cytrynką,smarujemy lekko oliwą i jak ktoś lubi to przyprawiamy zioami które wg was pasują do ryby.

Jogurt wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż będzie ciepły.Zdejmujemy z palnika i dodajemy chrzan i musztardę,sok z cytryny (odrobina),solimy i pieprzymy.Dla złamania smaku ja dodaję łyzeczkę cukru.Mieszamy i odstawiamy na bardzo mały gaz.tylko po to aby ciepło zachować.Na sam koniec dodajemy szczypiorek.

Rybkę smażymy na patelni lub patelni grillowej.Ja już tluszczu nie dodaję,bo ryba jest posmarowana oliwą,ale jeżeli uważacie,ze należy dodać oliwy/oleju to dodajcie.

Podajemy z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi....jak kto lubi :)




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz