piątek, 13 kwietnia 2012

Rogaliki drożdżowe 2

Składniki

Ciasto:
2 kostki margaryny1 kg mąki
10 dkg drożdży
3 łyżki cukru250 ml kwaśnej śmietanymarmolada, konfitura, krem czekoladowy, masa bakaliowa  (wg uznania)
Lukier:
2 łyżki wody ciepłej1 - 1.5 łyżki soku z cytryny1 szkl cukru pudru
Wymieszać łyżeczką w misce



Przygotowanie

1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i poczekać aż wyrosną.

2. Zagnieść ciasto z niecałego kilograma mąki, śmietany i margaryny. Dodać drożdże i zagnieść. Uformować kulkę i owinąć w ściereczkę. Włożyć do zimnej wody na 20-30 minut aż ciasto wypłynie.

3. Po wyjęciu z wody dodać resztę mąki i cukier i dobrze wyrobić.

4. Formujemy kulki wielkości pomarańczy, rozwałkowujemy i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy nadzienie i zwijamy od szerszego końca. Układamy na blasze posypanej mąką i pieczemy ok 20 minut.

5. Po wystudzeniu polewamy lukrem. Najlepsze na drugi dzień.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz