Składniki
1 kg żołądków z kurczaka
5-6 jabłek
majeranek
sól
pieprz mielony
listek laurowy
ziele angielskie
(ewentualnie warzywna kostka "BIO")
Przygotowanie
Żołądki oczyścić (w tym z tłuszczu), umyć. Zalać żołądki w garnku wodą tak, żeby były przykryte, zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać sól i pieprz mielony według uznania (albo kostkę "BIO" warzywną), dwa ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, gotować prawie do miękkości.
Żołądki wyjąć z wywaru i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, jabłkami przykryć żołądki. Dodać dużo majeranku, podlać wywarem z gotowania.
Dusić w piekarniku w około 200 stopniach aż żołądki będą miękkie (dobrze, jeżeli się troszkę zrumienią), a cząstki jabłek rozpadną się, tworząc aromatyczny sos. Pieczemy jak chcemy - z pokrywką lub bez , ja odkrywam po jakimś czasie.
Potrawa godna polecenia amatorom podrobów , a przy tym warto zauważyć, że nie dodajemy do niej dodatkowego tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz