poniedziałek, 7 maja 2012

Kopytka z cynamonem

Składniki

NA KOPYTKA:
-1 kg ziemniaków
-2 jaja
-1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
 ORAZ:
-ok. 3-4 łyżki masła
-bułka tarta
-cukier
-cynamon



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięs (w ostateczności BARDZO dokładnie utłuc). Dodać do nich obie mąki, jaja i szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto.
Stolnicę posypać mąką i toczyć na niej wałeczki z ciasta. Lekko je spłaszczać,a później ukośnie kroić. Gotować w dużej ilości osolonej wody,aż staną się mięciutkie.
Część masła roztopić na patelni. Wrzucić na nie część kopytek i lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Po chwili dodać bułkę tartą (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i mieszać tak,aby kopytka wyglądały jak obtaczane. Jeszcze na patelni posłodzić i szczodrze posypać cynamonem :)
Tak samo postąpić z pozostałymi kopytkami.
Tak przygotowane kopytka wybornie smakują popijane kefirem!!!

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz