poniedziałek, 21 maja 2012

Ciasto z serem, jabłkami i masą brzoskwiniową

Składniki

Biszkopt (oczywiście można wg swojego przepisu z 5 jaj).

Biszkopt:
5 jaj
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku

Wkładka serowa:
80 dag sera
3/4 szkl. cukru
6 jajek
1 margaryna
budyń

Masa brzoskwiniowa:
1 budyń śm. na 3/4 (Delecta)
2 szkl.mleka
3/4 kostki margaryny
1 galaretka brzoskwiniowa
1 szkl. wody


Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
galaretka brzoskwiniowa
3 łyżki cukru

Wierzch:
biała czekolada
wiórki kokosowe





Przygotowanie

1. Biszkopt upiec, przekroić na pół, nasączyć ponczem!!

2. Wkładka serowa. 
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, następnie żółtka, budyń a na końcu pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
Piec ok. 1 h

3. Masa brzoskwiniowa. 
Rozpuścić galaretkę w 1 szkl. wody.
Ugotować budyń. Zostawić do ostygnięcia, po czym utrzeć z margaryną. Do utartego kremu dodać wystudzoną galaretkę razem zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na biszkopt, bo masa będzie stygnąć.

4. Masa jabłkowa.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i smażyć na patelni, dodać 3 łyżki cukru, gdy się już praktycznie uprażą wsypać suchą galaretkę.

5. Wierzch:
 Czekoladę białą rozpuścić w garnuszku i dodać 6 łyżek mleka.

biszkopt - masa brz. - biszkopt - jabłka - wkładka serowa - polewa
  

Z podanych proporcji składników masy brzoskwiniowej wyjdzie mniejsza warstwa, niż na obrazku, ponieważ masy wyszło mi zbyt dużo przez co ciasto jest bardzo wysokie.

Proponowałabym wkładkę serową włożyć w środek ciasta (nie tak jak na obrazku, gdzie jest ostatnią warstwą). Tzn. bisz.- masa brz.- wkładka serowa - jabka - biszkopt (choć niekoniecznie).



ŻYCZĘ SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz