czwartek, 17 maja 2012

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym,kuchnia chińska

Składniki

500 g chudego wieprzowego brzucha lub szynki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
olej arachirowy lub kukurydziany do smażenia
1 ząbek czosnku
1 cebula
200 g ananasa w kawałkach
2 zielone papryki

Sos: 2 łyżki maki kukurydzianej
4 łyżki wody
3 łyżki soku z ananasa
2 1/2 łyżki octu winnego
sól
4 łyżki cukru
2 łyżeczki rzadkiego sosu sojowego
pare kropel tabasco
2 łyżki keczupu
olej arachidowy lub kukurydziany do smażenia




Przygotowanie

     Mięso pokroić najpierw w plastry grubości 2 cm, zbić i pokroić w kostkę. Wymieszać z solą i sosem sojowym. Odstawić na pół godziny. Roztrzepać jajko, wymieszać z kawałkami więsa, posypać maką kukurydzianą. Olej rozgrzaćw woku lub innym naczyniu do frytowania., wrzucić do niego mięso i smażyć 2 minuty. Odsączyć z tłuszczu. Olej pozostawić w woku. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Kawałki ananasa odsączyć na sicie.. Sos zachować. Papryke umyć i pokroić na kawałki.
     Żeby otrzymać sos, rozpuścić najpierw makę kukurydzianą w wodzie, dodać sok z ananasa i inne składniki, wymieszać. Trzymać pod ręka. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, zeszklić czosnek i cebulę, dodać kawalki papryki i smażyć z mieszaniem 2 minuty. Wrzucić do sosu kawalki ananasa, zagotować. Odstawić na bok. Ponwnie rozgrzać olej w woku lub innym naczyniu, smażyć kawalki mięsa 2-3 minuty. Odsączyć z tłuszczu. Podgrzać sos z anasem i papryką, wlać 1 łyżkę oleju, wymieszać. Polać sosem mięso. Podawać z ryżem.

Gorąco polecam!!! Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz